Traineeship bij HubSpot's #1 Elite Business Tech Consultancy Partner

6 min read
May 26, 2023 9:11:00 AM
Begin oktober zijn wij - Tim, Tom en Dangelo - gestart met een Traineeship bij Webs. Na een lange schoolperiode maakten de tentamens en collegezalen plaats voor de volgende stap in onze carrière. Maar wat deze vervolgstap precies zou worden, vonden we allemaal maar lastig.

accent-line-red-xl

Op zoek naar een passende 

Na het afstuderen spookt er één vraag continu door je hoofd: Wat nu? In de huidige markt is het aanbod aan werkgevers enorm. Maar wat wil je nou eigenlijk? Welke functie past bij mij? En welke werkgever kan mij de beste baan aanbieden?

Vandaar dat we je in deze blog graag meenemen in wie wij zijn, onze zoektocht naar de juiste vervolgstap en onze eerste ervaringen bij het Webs traineeship.

Wie zijn wij - naast hele enthousiaste trainees?

Tim:
Ik ben Tim, 22 jaar en in juni 2022 heb ik de opleiding Bedrijfskunde afgerond aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Een hele brede studie waarbij je eigenlijk nog alle kanten op kan. Al voor deze opleiding is mijn interesse in online marketing ontstaan. Zodoende heb ik tijdens mijn opleiding de minor online marketing gedaan, wat bevestigde dat ik deze richting op wilde met mijn vervolgstap. Daarbij wist ik niet precies welk gedeelte van online marketing. Ik wilde graag met zoveel mogelijk aspecten kennismaken en hierdoor voelde ik me nog niet klaar voor een specifieke junior functie. Naast mijn fulltime baan bij Webs ben ik in het weekend nog werkzaam in de horeca, waarbij ik werk als ober op grote feesten. Buiten werk hou ik me bezig met fitness en luister ik graag naar podcasts. Mijn superkracht? Ik kan jongleren met random voorwerpen.

Tom:
Hey, ik ben Tom. Ik ben 24 jaar oud, ik woon in Mierlo en ben nu trainee bij Webs. Ik ben afgestudeerd in februari 2022 aan het Fontys in Eindhoven, hier heb ik de studie ICT & Media Design gevolgd. Naast mijn studie/werk ben ik groot tabletop fanaat. Bordspellen, kaartspellen, Dungeons & Dragons, you name it. Verder sport ik graag, bezoek ik ook zeker wel eens een festival met vrienden en ben ik van tijd tot tijd zelfs kunstliefhebber. Mijn superkracht? Altijd overal op tijd zijn, tenzij ik er moeite in steek, dan kom ik te laat. 

Dangelo: 
Ik ben Dangelo, 21 jaar oud en woon in Nuenen. In juni 2022 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Commerciële Economie aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Inmiddels alweer 3 maanden trainee bij Webs. In mijn vrije tijd ben ik veel in de sportschool en op het voetbalveld te vinden. Een drankje of festival met vrienden? Daar zeg ik niet snel nee tegen. Verder vind ik het leuk om te reizen, al heb ik nog genoeg locaties om te bezoeken. Een quirky fact over mezelf is dat ik echt altijd honger heb. 

De keuze is reuze maar dus ook reuze lastig

Na onze hbo-opleiding merkten we dat we niet de behoefte hadden om verder te studeren. Voor ons gevoel hadden we het meeste geleerd in de praktijk, gedurende onze stages. We waren klaar om aan het echte werk te beginnen. Al snel bleek dat we één ding gemeen hadden. Onze opleidingen waren erg breed. Die brede basiskennis hielp niet mee bij het maken van een keuze. Integendeel. Het aanbod binnen de arbeidsmarkt werd alleen maar groter.

"Op een gegeven moment had ik bijna meer connecties met recruiters dan met mensen die ik daadwerkelijk ken! Wanneer de zoveelste dan weer een 'perfecte match' je inbox in knalt, lees je er nogal snel overheen." - Tom

Vele aanbiedingen stroomden binnen via LinkedIn, voornamelijk junior functies. Dit leek ons dan ook de meest logische stap. Of toch niet? We liepen al snel tegen een aantal dingen aan: 

  • Het standaard takenpakket bij iedere functieomschrijving - is dit wel wat ik echt wil?
  • Een gebrek aan duidelijke doorgroeimogelijkheden - ik wil weten waar ik naartoe kan werken.
  • Het minstens 2/3 jaar werkervaring meebrengen als junior - ik kom net van mijn studie af, de enige werkervaring is van mijn bijbaan en stages.

Om deze redenen zijn we bij een traineeship terecht gekomen. Hier kan je al werkend jezelf ontwikkelen tot een volwaardig junior. Je wordt meegenomen in de huidige werkzaamheden van een bedrijf, krijgt de ruimte om te ontdekken wat goed bij je past en daarin de mogelijkheid om je te ontwikkelen. Zo is het traineeship bij Webs onderverdeeld in CRM en marketing. De verwachte ervaring bij een traineeship voelde voor ons veel realistischer voor iemand die net van een studie af komt. Een logische stap dus. 

Na het voeren van meerdere gesprekken bij verschillende bedrijven, sprong het traineeship bij Webs er met kop en schouders bovenuit. Nu vraag je je zeker af: ‘Maar waarom dan?’ Webs tackelde alle problemen waar wij tijdens onze zoektocht tegenaan liepen: 

Een duidelijk groeipad waarbij je ontwikkeling centraal staat; een goede bedrijfscultuur; een fijne, informele sfeer; sociale collega’s; kantoor in hartje Eindhoven... Wie wil dat nou niet?

 

Even kennismaken - face to face want dat mag

Na het tekenen van ons contract was het dan zover. De start van ons traineeship. Op 3 oktober begonnen we met veel enthousiasme en plezier aan de eerste werkdag van vele. Het traineeship stond in de eerste week/weken in het teken van kennismaken. Zo werd er in de eerste week een escaperoom gepland en vonden er diverse gesprekken plaats op kantoor. Dit om kennis te maken met de verschillende afdelingen en om collega’s persoonlijker te leren kennen. We werden ook gelijk meegenomen in alle leuke bedrijfsactiviteiten zoals, niet geheel onbelangrijk, de vrijmibo’s of lunchen bij Downtown Gourmet Market.

"Na een X aantal jaar elders gewerkt te hebben, voelde de binnenkomst bij Webs als een warm bad" 
- Iedere Webser tijdens de kennismaking

Van veel collega’s kregen we tijdens deze kennismaking te horen dat Webs omschreven kan worden als een warm bad. Iets wat ze bij vorige werkgevers niet altijd hebben ervaren. Verder werd er in de eerste week direct aandacht besteed aan ons als individu door middel van een Disc test. Deze test geeft namelijk een beeld van hoe je bent als persoon, wat jouw individuele kwaliteiten zijn en hoe deze binnen Webs het best benut kunnen worden. Hieruit blijkt hoe belangrijk Webs de persoonlijkheden vindt van de mensen die werkzaam zijn in het bedrijf. 

Blog 24.1

Vol op je bek gaan en vooral veel leren

De afgelopen paar maanden zijn we voornamelijk bezig geweest met oefenopdrachten. Deze waren voor grotendeels intern, maar we zijn ook al voor klanten aan de slag geweest. De opdrachten hadden tot doel om kennis te maken met HubSpot en alle bijbehorende Hubs, het verdiepen in de interne processen van Webs, het oefenen van gesprekken voeren en het presenteren bij klanten. Vooral gewoon lekker veel doen.

Bij het uitvoeren van deze projecten zijn we echt in het diepe gegooid. Het maken van fouten wordt door Webs gezien als belangrijk onderdeel van het leerproces en wordt dus ook gestimuleerd. Hierdoor hebben we in een korte tijd enorm veel geleerd, op zowel vaktechnisch als persoonlijk vlak. Webs biedt een veilige omgeving om deze fouten te kunnen maken. #werkenkunjeoveral #groeiendoejebijwebs

Blog 24.2

Verder wordt er veel aandacht besteed aan onze ontwikkeling. Zo volgen we regelmatig (online) cursussen binnen HubSpot Academy en worden we gecoacht door verschillende collega's. Zo wordt er stap voor stap voor gezorgd dat je over de nodige kennis gaat beschikken die nodig is om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te kunnen.

Onze toekomst bij Webs

Hopelijk nog lang en gelukkig... In de komende maanden zullen we meer gaan meekijken en meedraaien bij verschillende klantprojecten. Zo zullen we steeds verder gaan ontdekken waar nou écht onze interesses liggen, om zo na een traineeship van ongeveer 7 maanden door te kunnen groeien naar een passende junior functie binnen Webs. Wat deze functie precies gaat zijn, dat is afhankelijk van onze interesses. Van Content Marketeer of SEA Specialist tot aan HubSpot Implementation Specialist of HubSpot Consultant. 

Samengevat voelen we ons dus helemaal op onze plek binnen Webs. Ten eerste omdat het format van een traineeship ons veel beter blijkt te passen dan een junior functie. Ten tweede omdat we bij Webs iedere dag met plezier naar ons werk toe gaan. 

Wil je meer weten over onze traineeship? Binnenkort verschijnt ons tweede blog. Houdoe!

quote-example

Want to stay updated on all HubSpot changes? Subscribe to our newsletters, follow us on Instagram or join our HubSpot User Days!

Explore HubSpot User Days